Свободно време

Bulgaria ON AIR със специално издание на „Умно село“ на 26 декември

Главен герой в епизода от поредицата е пътешественикът във времето Тони Николов

23.12.2021г. / 13 08ч.
Мария Дуковска
Кадър: "Умно село".

Кадър: "Умно село".

На 26 декември, от 19:30 часа, Bulgaria ON AIR ще излъчи в ефира последния за годината епизод от документалната поредица „Умно село“ с главен герой философът, журналист, преводач и автор на книгата „Спомнена София“ Тони Николов.

Заглавието на този специален филм от поредицата – „Тук, където (не) сме“, е парафраза на знаменитата стихосбирка на Георги Господинов „Там, където не сме“. В тази игра на думи и смисъл се включва с готовност главният герой на епизода. Човекът с енциклопедична памет и блестяща мисъл е истински пътешественик във времето, за когото пътуването наум назад в епохите напоследък е любимо занимание.

„Някъде в скитанията между Рим, Париж, София и различни други европейски адреси; между латинските езици и обръщането на думите; между колекционирането на редки издания и човешки истории... за мен се отвори един портал, и ето ме на място, където може би нещо ще успея да направя по посока на смисъла“, споделя пред камерата на поредицата Тони Николов.

В сладкодумното събеседване косвено се включват персонажи от прочутото „професорско каре“ – едно друго разклонение на Портала – артистичните философи Цочо Бояджиев и Георги Каприев. За да продължат несекващия във времето разговор за култура.

Поезия, блестящо чувство за хумор, смисъл и познание – с това ни дарява тази компания от висока проба интелектуалци в периода между най-светлия християнски празник Коледа и новогодишната нощ.

Не пропускайте последния епизод на поредицата „Умно село“ за годината – на 26 декември, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Коментирай